Tuinlampen

Tuinlampen worden beschouwd als sfeermakers in en rond het huis. Het aanbod is enorm groot. Je hebt de keuze uit grondspots, prikspots en allerlei soorten wandlampen. Deze lampen zijn verkrijgbaar in 220 volt uitvoeringen, lampen op laagspanning en lampen die worden gevoed door batterijen. Die worden overdag bijgeladen met zonne-energie. Tuinlampen verbruiken gewoonlijk maar weinig stroom. In de afgelopen jaren zijn de lampen vrijwel allemaal vervangen door LED-lampen. Dat is niet alleen energiezuinig, maar biedt ook uitgebreide mogelijkheden wat betreft kleuren licht, dat door de lampen wordt uitgestraald.

Kies je voor een snoer of de zon?

Elk soort verlichting heeft zijn eigen voor- en nadelen. Tuinlampen die op 220 volt en op laagspanning branden moet je aansluiten met een kabel. Het is behoorlijk veel werk om die bekabeling aan te leggen, want je moet er rekening mee houden dat je de tuinlampen veilig aansluit. De kabels moeten bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Ze moeten bestand zijn tegen felle zon, vorst en zware regenval. Het voordeel van bekabelde tuinlampen is, dat die het altijd doen. Solar lampen zijn gemakkelijker te plaatsen, maar als de zon niet schijnt blijven die maar relatief korte tijd branden.

Het doel van tuinlampen

Wie zijn tuin altijd sfeervol verlicht wil hebben zal ongetwijfeld kiezen voor bekabelde tuinlampen. Voor de verlichting van een tuinpad, een ingang of een oprit heb je maar af en toe licht nodig. Gebruik dan verlichting die is uitgerust met een naderingssensor. Deze lampen staan in het donker uit of branden in een spaarstand. Als de lamp ‘ziet’ dat er iemand aankomt en springt hij aan op volle sterkte. Na een korte tijd gaat hij weer terug naar zijn spaarstand. Deze tuinlampen verbruiken maar weinig energie. Ze kunnen worden opgeladen met zonne-energie. Dat is ruim voldoende om ze goed te laten werken.