3 stappen voor de perfecte olijfboom op stam

Het kopen van een olijfboom kan uitdagend zijn. Ondanks dat bijna alle olijfbomen in Nederland van de soort Olea Europea komt, zijn er wat zaken waar je op moet letten. Om de aankoop van jouw olijfboom op stam zo soepel mogelijk te laten lopen, hebben wij een stappen plan voor je opgesteld!

Stap 1: Waar gaat de boom staan?

Het is belangrijk om van te voren te weten waar je jouw olijfboom op stam wilt plaatsen. Er zijn namelijk ook olijfbomen die je binnen kunt plaatsen! Gaat hij binnen staan? Kies dan voor een wat lichtere olijfboom op stam die in een pot staat. Zo kun je de boom makkelijk verzorgen en verplaatsen indien nodig. Als de boom buiten komt te staan kun je voor een grotere maat kiezen. Buiten is het mogelijk om hem in een pot of juist in de grond te laten zetten.

Stap 2: Verschillende soorten

Er zijn bijzonder veel soorten olijfbomen. De populairste olijfboomsoorten zijn de olijfboom op stam bol, deze olijfboom heeft een redelijk dunne stam waarbij alle bladeren helemaal boven in een bolvorm zijn gesnoeid. Je kunt kiezen voor een bol of twee bollen, de tweede bol bevind zich dan juist onderaan de stam. Ook de olijfboom pon-pon is erg populair, deze olijfboom op stam heeft meerdere vertakkingen en ook meerdere bolletjes. Dit type is erg speels, de grote varianten hiervan kunnen wat weg hebben van bonsai bomen.

Stap 3: Onderhoud

Als je olijfboom binnen komt te staan is het onderhoud vrij simpel. De olijfboom op stam groeit redelijk langzaam dus je hoeft je niet zorgen te maken over maandelijks snoeien in huis! Staat jouw olijfboom buiten? Houd dan rekening met de winter. Olijfbomen op stam kunnen tegen een zachte vorst maar zodra de temperatuur daalt onder -6 is het verstandig om je olijfboom te beschermen. Je hebt hiervoor speciale vliesdoeken. Vraag altijd na vanaf welke temperatuur jouw olijfboom op stam beschermd moet worden!

Door deze stappen te volgen vind je de olijfboom op stam die bij jou past.